На 10 април църквата почита паметта на голяма група от християнски мъченици

...
На 10 април църквата почита паметта на голяма група от християнски мъченици
Коментари Харесай

Почитаме паметта на голяма група мъченици, дали живота си за вярата в Христос

Н а 10 април църквата почита паметта на голяма група от християнски мъченици от град Картаген (днес град Тунис в едноименната африканска държава), които потърпевши и дали живота си за своята религия в Иисус Христос. Това станало в средата на III век по време на гонението при император Деций (249-251 г.) и било проведено в Картаген от регионалния шеф Фортунат.

Запазени са имената на тази огромна група страдалци за вярата, които били хванати и ласкаво убеждавани да се отрекат от Христос.

А когато те уверено отказали и твърдо декларирали, че имат вяра в Него и за нищо на света няма да се отрекат от вярата си, доблестните християни били подложени на доста изтезания, с цел да ги пречупят. Мъчениците търпеливо понасяли изтезанията, като се насърчавали един различен:

- Ще бъдем твърди, братя, няма да се отречем от Христос, с цел да не се отхвърли и Той от нас пред Своя небесен Отец и пред светите Си ангели. Да помним какво е споделил Той: не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият; а бойте се повече от Оногова, Който може и душата, и тялото да погуби в геената.

Щом мъчителите видели, че няма да реализират мечтаното, предали всички на гибел посредством обезглавяване.

Така приключили живота си светците: Терентий (Теренций), Помпей, Африкан, Теодор, Максим, Александър, Анаксарх, Анаксимен, Аристид, Димарат, Димокъл, Демостен, Дионисий, Епаминонд, Етеокъл, Зенон, Илия, Херакъл, Исайя, Хефестион, Темистокъл, Теофраст, Тисей, Тома, Исократ, Лука, Макарий, Милтиад, Мнисарх, Ксенофонт, Омир, Парменион, Пелопид, Перикъл, Пиндар, Поливий, Полиник, Прометей, Софокъл, Сократ, Тимотей, Тит, Филопимен, Фокион и Хроний.

Имената им са непокътнати, тъй като били предадени на съд като държавни изменници, задето не се покланяли на езическите божества.

А в съдилищата са водени протоколи и по този начин са запазвани имената на подсъдимите.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР